פארק גואל Parc Guell I
בכל רשימה של אתרי חובה בברצלונה הוא ממוקם באחד המקומות הגבוהים, כך שאפשר לומר בפה מלא שמי שהיה בברצלונה ולא ביקר כאן – לא גילה את העיר באמת.
אחראי לו האדם המזוהה עם העיר יותר מכל, שעשה פרויקט שאפתני שנחל בשעתו כישלון חרוץ.
הנה כל מה שחשוב לדעת על פארק גואל…
כך הכל התחיל
פארק גואל הוא מתחם גנים שנבנה בשנים 1900-1914. אזוביו דה גואל, מי שנחשב לרוזן ולפטרון של גאודי, החליט להקים שיכון וילות מעל העיר ובמרחק מה מהלב הסואן שלה. הוא הפקיד את המשימה בידיים של גאודי, שלקח אותה לפרשנות משלו. הוא הקים שער כניסה, שתי וילות והכין את היסודות לוילות האחרות. הבעיה היא שעשירי ברצלונה לא ששו לרכוש דירות בפרויקט: חלקם בשל המיקום וחלקם בשל החזון שלא היה לרוחם. כדי להציל את הפרויקט רכשה אותו עיריית ברצלונה והפכה אותו לפארק לרווחת הציבור. ב-2005 הוא הוכרז כאתר מורשית עולמית על ידי ארגון אונסק"ו.
מה כולל פארק גואל כיום?
לפארק גואל יש שתי כניסות, קדמית ואחורית. הכניסה ה"רשמית" כוללת את אחד הסמלים העיקריים של ברצלונה. היא מעוטרת במזרקה ובה פסל הלטאה-דרקון הצבעונית, שלפי האגדה המקומית חיסל מגן הקטלוניים. לא תוכלו לוותר על כמה תמונות של הפסל המפורסם, אתכם או בלעדיכם בתוך הפריים.
בסמוך נמצאות אותן שתי וילות שגאודי עיצב, גם הן מככבות בגלויות תיירות רבות של העיר. שני הביתנים בעלי הצורות הייחודיות, שיזכירו לכם מבנים שדמיינתם באגדות השונות, מקבלים חלק מרכזי אחר מתשומת הלב. המבנים בעלי הצורה העקומה כוללים גגות מעניינים – באחד בצורת חרוט ובשני בצורת כיפה – עם שילוב בין מספר גוונים. מעניין שאלו הם מבנים שלא היו אמורים מראש להימכר אלא לשמש חדרי המתנה ומבנה לצוות תחזוקת האתר: היה חשש שהסגנון שלו מרחיק לכת מדי ולכן לא ימשוך קונים פוטנציאליים.
עוד כולל אזור זה של הפארק את "חדר מאה העמודים", הכולל עמודי אבן ופסיפסים בצורת שמש על התקרה. מטרת המבנה הזה הייתה לספק לתושבים העתידיים של המתחם הגנה בימים הגשומים של השנה.השטח הציבורי של הפארק כולל את הספסל הצבעוני שהוא במקרה גם הארוך ביותר בעולם. הספסל מעוצב בצורת נחש ותכנונו נועד בין היתר למנוע הצטברות של מי גשמים עליו, כמו גם לאפשר ליושבים נוחות מקסימלית למרות הבחירה באבן קשיחה. בנוסף העיקולים הרבים של הספסל נועדו לאפשר ליושבים פרטיות גם כאשר הספסל עמוס. זוהי דוגמא לעבודה של גאודי המשלבת את הפן הפרקטי שלה לזה האסתטי.
הטרסות מבטאות אלמנט חוזר נוסף אצל גאודי: הרצון שלו ליצור באופן שידמה את הטבע ולשלב בו את יצירותיו. כאן הוא בנה מאבן טרסות בצורת עצים, עם "חורים לקינון" וגשרים בין הטרסות. עוד תמצאו בפארק מוזיאון קטן שהוא למעשה הבית בו התגורר האדריכל במהלך העבודה על המתחם. לא מעט אנשים טוענים שאפשר לוותר עליו כי המראות המשתקפים בחוץ מרשימים הרבה יותר.
איך מגיעים?
הריחוק של פארק גואל מלב העיר מביא לכך שרוב האנשים המגיעים אליו עושים זאת באמצעות התחבורה הציבורית של ברצלונה:
מטרו – קו L3 (ירוק) עד לתחנות Lesseps או Vallcara.
אוטובוס – קווים 24, 32, 92 או H6.
בגלל שתחנת המטרו מעט מרוחקת ומצריכה עלייה פיזית לא פשוטה, מומלץ להגיע לפארק גואל דווקא באוטובוס.
שעות פתיחה
משתנות לאורך השנה. בגדול הפארק פועל החל משמונה בבוקר ועד לכ-20:00-21:30 ב-Mid Season וב-High Season. ב-Low season הפתיחה היא עד השעה 18:00-18:15.
מחירים
עד לפני מספר שנים, הכניסה לפארק גואל הייתה ללא תשלום. עם השנים הוחלט לגבות תשלום ולהגביל את מספר המבקרים בפארק ברגע נתון. כיום כרטיס למבוגר עולה 7.5 יורו בהזמנה אונליין או 8.5 יורו ברכישה במקום מקום. עבור ילדים בגילאי 7-12, מבוגרים מעל גיל 65 ובעלי מוגבלויות המחיר הוא 5.25 יורו בהזמנה אונליין ו-6 יורו ברכישה במקום. לכל כרטיס יש שעה נקובה, כאשר ניתן להיכנס עד חצי שעה לאחריה.
טיפים כלליים
- מומלץ לבקר בגבעת הצלבים (במערב הפארק) לתצפית יפה על העיר כולה.
- ברחבי הפארק יש רוכלים ואמנים המציעים את מרכולתם. בחלק מהמקרים תמצאו כאן מציאות, אבל לא בכולם. בכל מקרה שווה להתמקח.
- לפארק גואל יש יופי של אפליקציה, שיכולה ללמד ולהדריך אתכם במהלך השהות בו.